De expertgroep Weerbare Maatschappij presenteerde op 22 november 2018 aan de burgemeesters van Gelderland-midden, politie, justitie, de Belastingdienst, Provincie Gelderland en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost-Nederland haar plan om in de totale aanpak van ondermijning in te zetten op het bewust en weerbaar maken van jongeren tegen de ronselpraktijken van criminelen.
In die presentatie werden verhalen getoond van jongeren die betrokken waren geraakt bij ondermijnende criminaliteit. Onder andere een verhaal van een chemiestudent, die aangaf dat hij meerdere malen tijdens het uitgaan aanbiedingen heeft gegeven om te komen werken in een drugslab voor een maandsalaris per levering. Hij bedankte voor het aanbod.
Burgemeester Arend van Hout, bestuurlijk trekker van de aanpak van ondermijning in Gelderland-midden, gaf daarna een interview over de opbrengst van de tweedaagse die in het teken stond van deze aanpak.
Hij vertelde over de verhalen van jongeren. En dat werd door de media opgepikt en vervolgens werden er zelfs kamervragen aan Minister Slob gesteld.