Achterhoek

Op weg naar huis rij ik tussen de weilanden. Ik zie verlaten schuren en afgelegen boerderijen. In mijn gedachten zie ik hoe de boeren die het economisch zwaar hebben benaderd worden door criminele ondernemers: om hun schuren te verhuren voor veel geld. Hoe verleidelijk is het: in één klap van de geldzorgen af. Ja, veel geld. En ook veel geweld. Day laatste vertellen de criminele ondernemers er niet bij.

Ik luister naar de radio en hoor berichten over illegale vuurwerkhandel en het oprollen van drugslabs. In de buurt. In de Achterhoek.

En ik denk na over wat de leerlingen en wijkagenten vertelden tijdens #leerlingalert op het Christelijk College Schaersvoorde. Over het aantreffen van hennepplanten tussen de maïsvelden, het gebruik van de drug ‘Poes’ en over ‘bekenden’ van die jongeren die in de criminele wereld zitten.  Het maakt niet uit op welke school we komen. Het is een maatschappelijk probleem. We horen overal verhalen van dezelfde strekking.

Ik maak deze foto en realiseer me twee dingen. Ik geniet van de regio waar ik woon en werk: het is hier zo mooi. En ik weet dat de lessen die we geven hun vruchten afwerpen: de leerlingen die bij de les waren, zijn aan het denken gezet over jongeren en criminaliteit. Over snel geld verdienen – en de prijs die je daarvoor betaalt.

Ik concludeer dat het nodig is, ons #alert-programma in deze mooie regio. Ook hier is #georganiseerdemisdaad. Het is dichtbij. Morgen weer opnieuw.