Bij het introduceren van het programma #leerlingalert op het voortgezet onderwijs, zetten we in op 3 doelgroepen: leerlingen, hun ouders/verzorgers en docenten/ medewerkers van de school. Op het MBO en HBO zijn ouders minder in beeld en richten we ons op de studenten en medewerkers van de school.
We vinden het belangrijk dat ook de wijkagent, zorgcoördinator, jongerenwerker en straatcoaches betrokken wordt. En indien mogelijk, dat zij ook aanwezig zijn tijdens de uitvoering van het programma. Daardoor zijn zij meteen zichtbaar voor onze doelgroepen.
Samen met de school maken we een plan hoe we het totale programma gaan introduceren. We maken daarbij gebruik van afspraakformulieren en checklist, zodat we in de voorbereiding geen belangrijke zaken vergeten. Het is altijd maatwerk. Deskundige trainers geven de lessen. Zij komen uit ons onderwijs-, zorg- of veiligheidsnetwerk.
Op het MBO en HBO kunnen we ook direct de docenten wegwijs maken in het lesmateriaal. We vinden het dan wel belangrijk dat de docenten aanvullend de webinar #docentalert aangeboden krijgen, waarin wordt ingegaan op het signaleren en handelen van jongeren die mogelijk betrokken kunnen zijn in de criminele wereld.
Na de introductie kunnen docenten van de school toegang krijgen tot het lesmateriaal om het zelf te doen. Docenten vullen daarvoor het toestemmingsformulier gebruik materialen in.
#leerlingalert: voorkeur vanaf 3e leerjaar
#Leerlingalert introduceren we het liefst aan jongeren vanaf 15 jaar (derde leerjaar) of hoger. Sommige scholen prefereren het voorlaatste examenjaar (3 vmbo, 4 havo, 5 vwo) omdat in die jaren meestal ook maatschappijleer wordt gegeven. De lesinhoud sluit mooi aan bij het onderdeel criminaliteit en rechtstaat. Andere scholen focussen op bijvoorbeeld het derde leerjaar of willen dat bij de introductie alle leerlingen van de school de les aangeboden krijgen.
#docentalert: signaleren en handelen
Criminelen zich richten op jongeren rond hun 15e jaar. Dat blijkt uit onderzoek. We gaan er vanuit dat bij een jongere doelgroep, zoals in de onderbouwklassen van het voortgezet onderwijs beter een individuele aanpak past, als mogelijk sprake zou kunnen zijn van criminele uitbuiting. Om in een vroeg stadium te kunnen signalen dat een leerling hulp nodig heeft, willen we alle medewerkers van de school een basisles aanbieden.
Vormen
De lessen tijdens de introductie geven we aan grote groepen (160 – 200 leerlingen) tegelijkertijd. We werken dan met twee trainers. De leerlingen/ studenten zitten in tafelgroepen in een grote ruimte. Elke tafelgroep wordt begeleid door een volwassene (docent en/of iemand uit het lokale netwerk).
In verband met de COVID-maatregelen hebben we een hybride variant ontwikkeld. We geven les via een webinar. De leerlingen zijn op dat moment op school. Zij volgen de webinar tegelijkertijd vanuit verschillende ruimtes binnen de onderwijsinstelling. Zij worden dan begeleid in die ruimte door een docent en iemand van het lokale netwerk.
De aanwezigheid van een volwassene bij de verschillende groepen leerlingen is van belang om te kunnen signaleren en te kunnen begeleiden. Wij gaan uit van 1 volwassene per 10-15 leerlingen/ studenten. Bij de hybride variant maken we daarover andere afspraken.
Enkele kernpunten:
- Voor leerlingen, hun ouders en medewerkers van de school
- Na introductie toegang tot lesmateriaal
- Lesduur 90 minuten
- Trainers uit ons zorg- veiligheids- en onderwijsnetwerk
- Burgerschapsvorming
- Voor alle schoolniveau’s
Vraag het introductieprogramma aan voor uw school
Vul hieronder uw gegevens en die van uw school in en we nemen spoedig contact met u op voor een afspraak.