boom met geldbiljetten

Storytelling

Rijk worden

Op de vraag: Waar droom je van? antwoorden veel jongeren tijdens #leerlingalert: RIJK WORDEN. ALLE romantiek halen we tijdens de les weg rondom rijk worden in de criminaliteit. En laten ook zien dat jongeren soms onbewust in die criminaliteit stappen – en dat gevolgen soms zo groot zijn dat het voor hen bijna niet voor te stellen is. 
Dat doen we door #storytelling. En soms komt er tijdens de les door een leerling opeens een nieuw verhaal bij. Vandaag gebeurde dat ook. We waren op een school ergens in Gelderland.

Even geld via jouw bankrekening overboeken

Een jongen vertelt dat hij dacht snel geld te verdienen door zijn bankrekening even voor 1 overboeking van 1000 euro toe te staan. Hij hoefde dat geld alleen maar even eraf te pinnen en mocht dan zelf 250 euro houden. 
Bizar voorstel eigenlijk. Maar dat puberbrein denkt alleen maar… dat heb ik snel verdiend. 
Over 100% pakkans had hij helemaal niet nagedacht. Dus had hij een gesprek met de bank. Voor hem liep het met een sisser af. Gelukkig. 
En we zagen dat zijn verhaal alle leerlingen meteen op scherp zette. Alsof het kwartje viel: hij is een van ons – en als het hem gebeurt, kan het ons ook gebeuren. 

Vandaag was echt bonus, want al en toe sluit een jongen aan die vroeger ook een droom had om rijk te worden. Hij stapte bewust in de criminaliteit. En betaalde een hoge prijs. Wat? Wordt vervolgd